- De schroeven in de bovenste planken zijn uiterst belangrijk: het bovenste profiel houdt de twee palen links en rechts bij elkaar. En bij een sterke windbelasting en beweging van het tuinscherm in het midden, kunnen de planken niet meer uit de groeven glijden. Tegelijkertijd wordt het eerder genoemde wiebelende effect merkbaar verminderd, aangezien het hele systeem zich praktisch enigszins spant.
- Het systeem bestaande uit deze palen en zowel WPC- als aluminiumprofielen is getest in de windtunnel en houdt stand tot windbelastingszone 1, de meest voorkomende zone in België en Nederland, zonder extra windankers. Het systeem houdt in de windtunnel formeel precies stand tot windbelastingszone 2. Wij raden echter aan om hier met extra windankers te werken, waarmee de paal stand houdt tot windbelastingszone 3 en bovendien over het geheel genomen merkbaar stabieler aanvoelt. Wij hebben ook een echt, groot stormanker dat gemakkelijk bestand is tegen de hoogste belasting zone 4 (maar dit komt slechts op zeer weinig plaatsen voor).
- Praktisch elke paal breekt alleen op het punt waar de paal de meeste kracht opvangt. Dit is altijd ofwel rechtstreeks op de plaats waar de paal aan de grond is bevestigd, ofwel op de hoogte waarop een eventueel windanker aan de paal is bevestigd. Daarom is de wiebel aan de top van de paal niet van belang voor de stabiliteit. De paal is zo gedimensioneerd dat hij ook bij wind de krachten van de belasting in het bovenste gedeelte elastisch absorbeert en afvoert. In het bijzonder is de plaatsing van de planken gemakkelijker en er is geen “gerammel” omdat de planken niet los in de groeven liggen maar er met lichte spanning kunnen worden ingeschoven. Als de schutting nog niet is voorzien van de hierboven beschreven schroeven om de bovenste planken te stabiliseren, zullen de palen na plaatsing van deze schroeven reeds minder elastisch aanvoelen.
- Maar voor de elementaire duurzaamheid in verband met uw windbelastingszone, is het wiebelen een zuiver tastbare kwestie. Binnen de hierboven beschreven windbelastingszones zal de paal zeker niet doorknikken – tenzij er sprake is van absolute uitzonderingssituaties (d.w.z. ook dergelijke stormsterktes die een verzekeringsclaim met zich meebrengen). Als u vindt dat de omheining ondanks de stabilisatieschroeven in de bovenste profielen nog te elastisch is, kunt u bij wijze van test een van onze windankers aan een paal bevestigen. Als dit voor u beter voelt, kunt u ook eerst aan elke tweede paal een anker bevestigen – de tussenliggende paal is normaal ook goed mee-gestabiliseerd. Overigens is de wanddikte van het paalmateriaal betrekkelijk irrelevant voor de zijdelingse stabiliteit. Het belangrijkste is de algemene dikte van de paal. Je zou de paal extreem dik moeten maken om hoge windbelasting mogelijk te maken. In een privétuin ziet dit er echter veel minder elegant uit dan ons windanker onderaan, dat ook meer stabiliteit creëert en over het geheel genomen goedkoper is en bovendien minder funderingen vereist om vast te schroeven/te plaatsen in beton.
Stabiliteit schutting en planken
1 min leestijd